Å definere ordet kultur er ikke alltid like enkelt. De fleste assosierer det med film, musikk, teater osv. Leser man Kultur delen av Aftenposten er det dette vi finner. Søker man ordet “kultur” på Google finner man i stor grad det samme. Men hva betyr egentlig ordet “kultur”? Svaret du får vil være forskjellige fra person til person. Dette er fordi kultur sier noe om hvem du er som person og hvor du kommer fram. Kultur er derfor noe som er personlig og nært. Når man da finner seg i en situasjon hvor det oppstår et møte mellom flere kulturer det ikke like enkelt og vite hva man skal gjøre.
Et kulturmøte er enkelt forklart et møte mellom to eller flere kulturer. Det kan være et møte mellom to kulturer innen for et lands grenser, men også mellom to kulturer fra to forskjellige land. I dag er det veldig vanlig for mange å være del av flere kulturer samtidig. Spesielt for unge kan dette være aktuelt i dagens samfunn. Det er vanlig at det oppstår kollisjoner mellom kulturene og mange opplever da en identitetskrise. Man er ikke helt sikker på hvor man hører hjemme og hvem man egentlig er. I og med at kulturmøter er et aktuelt tema i dag og har vært det, det siste tiåret, finner vi mange filmer, tv-serier og bøker som omhandler dette temaet.
En slik film er Jalla! Jalla! fra 2000. Filmen er produsert av den svensk-libanesiske regissøren Josef Fares. Filmen utspiller seg i Sverige, og handler om svensk-libanesiske Roro og hans libanesiske familie og hans svenske venner. Roro vet ikke helt hvordan han skal håndtere både den libanesiske kulturen og den svenske kulturen. Han opplever at han blir dratt mellom sin familie, og kjæresten og vennene. Familien vil at Roro skal gifte seg så fort som mulig, mens Roro er fornøyd med hvordan ting er nå. Familien introduserer han for Yasmin, en libanesisk jente de vil han skal gifte seg med. Ingen av de har spesielt lyst til å gifte seg, men går med for å glede sine familier.
(Fotograf: Ukjent. Bildet er hentet fra http://lebanesedvd.sharp-hawk.com/index.php?PID=6)
Synet på ekteskap i de forskjellige kulturene legger man umiddelbart merke til. Familien til Roro maser konstant på han om når han skal gifte seg og syns han snart begynner å bli for gammel til å gifte seg. Roros kjæreste på den andre siden er bare interessert i å i det hele tatt møte Roros familie. I den libanesiske kulturen er det vanlig å gifte seg med en man ikke har noe følelser for. Ekteskap blir mer sett på som en forretningsavtale for å sikre barnets, og noen tilfellers hele familiens, framtid. I den svenske kulturen er det følelsene som styrere valg av livspartner. Roro vil ikke gifte seg med en han ikke elsker man ikke elsker, men sånn er det ikke for resten av familien hans. Vi får vite at faren hans ikke elsket moren da de først giftet seg, han mener atman har resten av verden til å bli kjent med hverandre.
Når man tenker på kultur er det lurt å tenke på at et kulturmøte både kan være positivt og negativt. Det kan være positivt i den forstand at man for ta del i en helt ny verden og man kan lære noe nytt om seg selv og andre. Men det kan også være negativt fordi man kan bli forvirret og man ender opp med å ikke vite hvor man tilhører og hvem man er.
(Fotograf: Ukjente. Bildet er hentet fra http://thecia.com.au/reviews/j/jalla-jalla.shtml)
I en så globaliserende verden som vi lever i, i dag er begrepene kultur og kulturmøter noe man burde ha en forståelse for. Det kan hjelpe for å få en større forståelse for resten av verden.
Kilder:
The Internett Movie Database- http://www.imdb.com/title/tt0269389/ (lastet ned 10.12.2010)
Wikipedia - http://no.wikipedia.org/wiki/Kultur (lastet ned 12.12.2010)
NDLA - http://ndla.no/nb/node/2460 (lastet ned 13.12.2010)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar